Grønnere mat på arrangementer
Prosjektet "Grønnere mat på arrangementer" hjelper festivaler, konferanser og kulturhus redusere klimautslippet fra sine arrangementer ved å øke andelen plantebasert mat som selges på arrangementet.

– Tilbakemeldingen fra arrangører går stort sett ut på at de ønsker å servere mer bærekraftig og plantebasert mat, men at mattilbyderne ikke nødvendigvis har nok kunnskap slik at de plantebaserte rettene ender med å ikke være like bra som de andre rettene, og derfor selger dårligere. Dette er en utfordring vi har lang erfaring med å løse, sier prosjektleder Heidi Røneid.
Et måltid med rødt kjøtt slipper ut 7-25 ganger mer CO2 enn et plantebasert måltid (tall fra Klimato), så å selge flere plantebaserte retter og redusere andelen kjøtt som selges er en effektiv måte å redusere CO2-utslippet fra mat på arrangementet.

Via prosjektet "Grønnere mat på arrangementer" kan arrangører få hjelp til å:
- bistå interne, eksisterende og eventuelle nye mattilbydere for å sørge for at plantebaserte retter er fristende, mettende og fullverdige og at disse leverer med tanke på smak og kvalitet. Dette kan for eksempel være forslag til retter, meny, hva rettene bør kalles og lignende.
- bistå med kommunikasjon til både mattilbydere og publikum om hvorfor velge plantebasert og miljøgevinsten av dette på en måte som gjør at publikum ønsker å velge plantebasert.
- gi anbefalinger til konkrete mattilbydere som lager god plantebasert mat.
- koble aktørene sammen med andre samarbeidspartnere dersom de f.eks. ønsker å kartlegge utslipp fra mat, arrangere kokkekurs for kokker/matboder eller lignende.
- drift av hele matområdet på arrangementet.

Oslo Vegetarfestival samarbeider med Månefestivalen i Fredrikstad og har drevet matområdet på festivalen siden 2022.
– Månefestivalens samarbeid med Oslo Vegetarfestival har vært et lykketreff, kvaliteten på mattilbudet har vært fantastisk bra, men det beste er at vi har redusert festivalens klimapåvirkning betydelig ved å gå over til kun plantebasert mat. Samtidig kan vi vise til økt omsetning på matsalget, så vi nøler ikke med å anbefale Oslo Vegetarfestival som samarbeidspartner. De er godt organiserte med full kontroll og er en glede å samarbeide med, sier Torill Frydenlund, daglig leder i Månefestivalen.

Prosjektet har fått støtte fra Oslo kommune for å hjelpe arrangører i hovedstaden øke andelen plantebasert mat som selges. Arrangører i Oslo kan derfor få gratis bistand fra prosjektet, så langt midlene rekker.
For andre arrangører, eller dersom ditt arrangement ønsker mer bistand enn det prosjektet dekker - ta kontakt og vi vil finne en avtale som passer dere.

Ta kontakt
Kontakt Heidi Røneid dersom ditt arrangement ønsker mer informasjon eller å få hjelp til å øke andelen plantebasert mat på arrangementet. Inkluder informasjon om arrangementet, hvor mange personer dere serverer i løpet av et arrangement (eller i året hvis dere driver et kulturhus) og hva dere ønsker hjelp til. Ved stor pågang vil prosjektet prioritere arrangementer som når mange/der samarbeidet gir størst effekt.
Det beste er at vi har redusert festivalens klimapåvirkning betydelig ved å gå over til kun plantebasert mat